Внучка спаси своята баба, която е получила инсулт. 6-годишното дете е участвало в

...
</TD
>Внучка спаси своята баба, която е получила инсулт. 6-годишното дете е участвало в
Коментари Харесай

6-годишно момиче спаси баба си след инсулт

Внучка избави своята баба, която е получила инсулт. 6-годишното дете е взело участие в здравно-образователна стратегия за разпознаване симптомите на болестта и е съумяло да реагира съответно в обстановката. Възрастната пациентка е настанена в отделението по Нервни заболявания на УМБАЛ “Медика ". Жената е един от новопостъпилите пациенти в русенската болница.

Само за първите две седмици на януари в профилираното поделение на лечебното заведение са признати над 30 индивида с инсулт. Специалистите регистрират двойно нарастване на пациентите с животозастрашаващото положение, сподели в изявление по " Дарик Радио " доктор Росица Кръстева – шеф на отделението. През най-горещите летни месеци – юли и август, в болничното заведение са лекували приблизително по 25-30 пациенти с това заболяване месечно, като техният брой е бил съвсем същия и през месеците ноември и декември, които също бяха топли.

Специалистите споделят, че регистрират и повишение на броя на пациентите с неприятен надзор на артериалното налягане и световъртеж. По думите на доктор Кръстева тревожната наклонност се дължи и на внезапното захлаждане след по-топли интервали, което води до стесняване на кръвоносните съдове и повишение на артериалното налягане. Специалистът показва, че най-застрашени са хората с хронични болести като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни нарушавания, мозъчно-съдова болест, съдови болести на крайниците и диабет, както и всички в преклонна възраст. Обикновено при пациентите с артериална хипертония през летния интервал кръвното налягане е по-ниско, заради което те понижават или стопират лекуването си, до момента в който през зимата, когато температурата на открито падне, получават хипертонична рецесия, преходни нарушавания на мозъчното кръвоснабдяване или исхемичен мозъчен инсулт.

Д-р Кръстева препоръча на хората в рисковите групи да заобикалят нескончаем престой навън, при минусови температури, също по този начин да поддържат естествена стайна температура в жилищата си, да одобряват топли питиета, само че не алкохол. Много значимо е да наблюдават постоянно два пъти на ден кръвното си налягане, при потребност да посещават персоналния си доктор или кардиолог и да одобряват предписаното им лекуване. При поява на недоволства като главоболие, световъртеж да не се самолекуват, а да потърсят профилирана лекарска помощ.

Симптомите на мозъчния инсулт са провисване на устния ъгъл и деформиране на лицето, неочаквана уязвимост или изтръпване на ръка и крайник, неочаквана смяна в говора. При тези недоволства по най-бързия метод, до 3-4 часа, пациентът би трябвало да бъде превозен до незабавно поделение в болница, където се организира модерно лекуване на инсулта.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР